Cum l-am cunoscut pe domnul Dan

fantoma_din_medgidia– Ce lavaliere mişto aveţi, a zis domnul Dan uitându-se curios la echipamentele, de altfel modeste, cu care venisem să-i luăm interviu eu şi un operator de la Antena 1. Eram în studioul OTV din blocul de pe Magheru. Trăsnea a miros de fum şi mochete nespălate, miros pe care, de altfel, îl puteai ghici dacă te uitai la televizor. Infama garsonieră nu era garsonieră, ci un apartament mare care se termina într-un balcon lung înspre piaţa Romană. După mirarea tehnologică pe care i-am provocat-o pe atunci aspirantului la glorie DD, am ieşit pe balcon să fumăm o ţigară la aer curat. Domnul Dan avea nişte treabă, primise un telefon important.

Ne-am întors în studio să-l aşteptăm.  Într-un colţ, o fătucă se pregătea să citească ştirile din sport. 1,2,3, suntem în emisie. Prezetatoarea citea de pe foi nişte chestii cu fotbal. Când îşi luase avânt, un nene se pune în faţa ei şi îi face semn să termine. Fata spune la revedere. Domnul Dan apare val vârtej în studio cu domnul Gigi Becali după el. Domnul Dan îi propune excesiv de politicos lui domnul Gigi să ia loc în colţul fetei de la sport şi să zică ce vrea. Eu mă uit uluită. Domnul Gigi zice băţos că el vrea la masă. E pus la masa lui DD, i se trânteşte un microfon în faţă şi 1,2,3, suntem în emisie. Gigi dă-i şi luptă, domnul Dan ne face semn să mergem la el în birou. Stăm într-un fel de cameră de aşteptare, despărţită de locul în care DD vorbeşte la telefon de un fel de paravan. Totul e ponosit, parcă obiectele sunt acolo de la facerea lumii. Aşteptarea se prelungeşte. Gigi rage la televizor singur, se aud pufniturile lui prin pereţi. Domnul Dan îşi cere scuze că trebuie să aşteptăm, dar studioul e ocupat, a fost o urgenţă, Becali trebuie să răspundă unor acuzaţii formulate de un alt post tv, aşa că a dat fuga până aici să rezolve prompt situaţia. E prietenul televiziunii OTV, ne spune liniştit Diaconescu. Bem cafele. Nişte angajaţi se hârjonesc pe hol. Cei mai mulţi sunt foarte tineri şi foarte olteni. Mai toţi au venit de la posturile de televiziune locale din Craiova ori alte oraşe din sud. Există şi o categorie de vârstă medie, mai ales doamne, cu alura de secretare de întreprindere comunistă. E o atmosferă aşa, fără griji şi foarte diferită de cea din celelalte televiziuni. Lipseşte “înţeparea” angajaţilor, agresivitatea lor, zâmbetul superior care se capătă repede după ce faci prima filmare.

Iată, Becali s-a săturat de urlat singur şi-a ieşit. Domnul Dan îl tămâiază în drum spre uşă. Apoi intrăm noi în studio să facem interviul. Am venit să-l întrebăm de Caracal, facem la emisiunea Gheorghe de pe Antena 1, o ediţie specială cu caracaleni. Colegul nostru de trust, Marius Tucă, ne-a refuzat interviul, i s-a părut că facem mişto de el. DD râde ca un şoarece şi povesteşte că era vecin cu Tucă, că vrăjeau la fete pe băncile din parc, se mai certau de la câte una, râcă de băieţandri. Nu-i poartă pică? Nu, lui îi place de Marius, nu ştie dacă lui Marius îi place de el, n-au mai vorbit. Dacă nu i-ar fi plăcut, nu l-ar fi adus la Bucureşti. Se dezlănţuie puţin. A umplut ziarele şi televiziunile de caracaleni şi olteni de-ai lui. Dar el, el vrea să fie independent, el nu vrea stăpân, el o să facă o televiziune mare. Nu mă pufneşte râsul pentru că nu-mi place să îmi bat joc de visele oamenilor, oricât de deplasate ar fi. E obosit totuşi, e greu, aleargă după bani. Mi se pare că văd în ochii lui că-i plac banii. Că pentru ei nu doarme noaptea. Mai vorbim puţin de Caracal. Gata, o lăsăm pe fata aia de la sport să-şi termine ştirile de citit. Ne luăm la revedere cu căldură. Domnul Dan, şovăielnic cum e, cu dantura praf, fonfăit, cu greutatea unui copil şi costumele veşnic atârnând, e magnetic. După ceva vreme, DD a născocit-o pe Elodia, vedeta tv moartă şi neîngropată. Talk-show-ul lui Tucă a decedat şi a reînviat după un timp, cu subiectul Elodia. Diaconescu l-a bătut grav la audienţă pe Tucă. Tucă a renunţat. Caracalul avea o nouă stea. Categoric. România începea să fie insomniacă.

O analiză despre DD găsiţi aici. O discuţie la care am participat şi eu la Naşul TV, aseară, despre suspendarea licenţei OTV, găsiţi aici, de la minutul 70 şi ceva.

Enhanced by Zemanta
Tags: Caracal, Craiova, Dan, Dan Diaconescu, Dan Diaconescu in Direct, Elodia, Gigi Becali, OTV, Partidul Poporului, suspendare licenta OTV

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *