3 zile de vacanta: Hong Kong

Săptămâna trecută, la premiile The Industry am avut o entuziastă discuţie despre Asia şi Hong Kong cu Cristian Manafu. Cum e oraşul ăsta uriaş? Ce faci în el dacă te opreşti câteva zile în drum spre locuri mai cu soare şi cu plaje fine, că mare are şi Hong Kong-ul, slavă cerului? N-am un răspuns prea complicat,  faci ce fac toţi chinezii care locuiesc în el, asta am făcut şi eu: cumperi şi mănânci. Şi când te saturi de astea două te plimbi. Puţin, nu mult, până la următoarea oprire. Pentru mâncare şi cumpărături.

Prima zi: Hong Kong Island

  • Insula e  partea strălucitoare a Hong Kong-ului. O pădure deasă de zgârie-nori te anunţă că ai ajuns în viitor. Dar înainte de a călca pe ea, pe insulă, dimineaţa mergeţi la unul dintre restaurantele din apropierea portului de feriboturi din Kowloon. Comandaţi dim sum, nişte plăcinte din făină de orez umplute cu legume, fructe de mare sau carne, mâncarea tipică de mic-dejun chinezesc. Dacă restaurantul e mare sunt şanse bune să vedeţi miri şi mirese cu alaiurile lor de nuntă mâncând masa nupţială, chiar dacă e ora 9 dimineaţa. După  aceea, daţi o tură pe Avenue of Stars, care arată ca surata ei americană de la Hollywood, doar că e dedicată bogatei cinematografii locale, care îi are ca eroi pe Jackie Chan şi Bruce Lee. Pe lângă stelele dedicate actorile sunt tonete de unde se pot cumpăra răcoritoare şi pop-corn, pentru o experienţă completă.
  • Treceţi apa care desparte Kowloon-ul de insulă cu Star Ferry. Pe măsură ce vă apropiaţi de insulă, uriaşii zgârie nori vor părea să pară totul la nivelul solului mai mic decât este în realitate. De lângă chei puteţi lua un autobuz cu etaj, pe model englezesc, care vă duce până la funicularul cu care se urcă pe vârful Victoria. Panta este foarte abrupta, aşa că senzaţia pe care o ai urcând muntele cu maşinăria veche de aproape un secol e că te caţări pe zgârie-nori. În vârf este un centru comercial unde puteţi face cumpărături sau mânca ceva. Nu departe sunt case de lux, printre cele mai scumpe proprietăţi din oraş, care arată ca nişte fortăreţe, cu pază şi garduri înalte. Chiar sus, pe vârf e un parc superb care se deschide spre pădure şi e înconjurat veşnic aproape de un abur alburiu întocmai ca în vederile cu munţi din China.
  • După-amiaza poate fi folosită pentru o plimbare printre zgârie-norii de pe insulă, cu arhitectura lor feng shui şi pentru cumpărături în mall-uri gigantice.
  • Seara se încheie vrei, nu vrei, la distracţie şi băutură pe Lan Kwai Fong, strada de pus în cap a hong-konghezilor get-beget şi a expaţilor. Lumea e pestriţă şi compoziţia cuplurilor este de obicei bărbat occidental trecut de 50 şi cam nearătos+femeie asiatică frumoasă ca o păpuşică de porţelan. Asta nu face însă experienţa pe Lan Kwai Fong mai puţin plăcută pentru că cine merge acolo e chitit să se distreze. Pregătiţi-vă de vecini de mese gălăgioşi şi foarte prietenoşi.

Ziua 2- Pieţe şi iar pieţe

  • Piaţa de jad nu trebuie ratată la Hong Kong, fie şi pentru că poţi vedea cu ochii tăi diferite tipuri de pietre, cu diferite valori. Un şirag de mărgele poate costa sub 100 de dolari sau peste 100 de mii de dolari, în funcţie de intensitatea culorii, transparenţa crescută, omogenitatea texturii. Un întreg univers de obiecte din jad aşteaptă pe tarabe cumpărătorii. Preţurile sunt bune şi negociabile. Piesele foarte ieftine sunt în general de plastic, deşi vânzătorii vor uita să menţioneze asta.
  • Piaţa doamnelor (Ladies Market) e un bazar tipic asiatic, cu multă agitaţie şi catralioane de feluri de mărfuri.
  • Piaţa de flori este una dintre cele mai complete de acest fel din lume. Se găsesc aici sute de feluri de orhidee, flori de grădină sau de ghiveci, copaci ornamentali. Majoritatea mărfurilor pot fi împachetate şi trasportate. În orice caz, puteţi cumpăra seminţe de flori exotice din toate colţurile lumii.
  • Seara, coborâţi pe chei şi admiraţi ceva ce se numeşte “Simfonia luminilor”. Zgârie-norii schimbă între ei fascicule luminoase în vreme ce  instalaţii perfect sincronizate proiectează pe cer alte lumini. Toată povestea atrage mulţi turişti, aşa că e bine să vă găsiţi un loc bun din timp.

Ziua 3- Cumpărături imposibil de luat acasă

  • Un pic de meditaţie dimineaţa nu strică. Ori o sesiune de tai chi, după modelul localnicilor, în curtea templului Tin Hau din nordul Kowloon-ului. Templul e frumos, face parte din patrimoniul oraşului şi e celebru pentru că multe scene cu bătăi din filmele cu Jackie Chan sunt filmate aici.
  • Piaţa de peşti (Exotic Goldfish Market, Kowloon) conţine nişte exemplare care sunt şi în colecţiile celor mai vestite acvarii din lume. Creaturi marine de toate formele şi culorile inoată în recipiente mari cu apă în faţa buticurilor de pe stradă. Privitul e gratuit, vânzătorii prietenoşi şi gata să povestească despre aleasa lor marfă.
  • Piaţa de păsări e alături şi e şi ea o lecţie de zoologie. Unele exemplare nu sunt de vânzare, proprietarii lor le expun doar ca să se dea mari cu frumuseţile lor de exemplare.
  • Seara tot oraşul iese la cumpărături şi jumătate din tot oraşul e pe Temple Street (chiar lângă templul Tin Hau), într-un un bazar de noapte în care se găsesc de la cărticica roşie a lui Mao până la electronice contemporane. Există şi o zonă de restaurante unde bucătăria chinezeasă se arată în toată splendoarea gusturilor ei.

Deci în Hong Kong nu mori de foame, nici de sete, nici nu pleci cu sarsanalele goale.

Enhanced by Zemanta
Tags: 3 zile in Hong Kong, Asia, Avenue of Stars Hong Kong, bazarul de noapte, bijuterii de jad, bijuterii false, călătorii, China, city break, cumparaturi, flori, Hong Kong, Jackie Chan, Kowloon, Lan Kwai Fong, night bazaar, obiecte de jad, pasari exotice, pesti exotici, piata de flori, Piata de jad, piata pentru femei, travel

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *