Mini-cronica de restaurant: Top Chef il rupe pe Masterchef

Creveţi cu orez

Nu m-am putut abţine la titlu, dar am ajuns la La Cantine de Nicolai, cârciuma simpaticului Nicolai Tand care o face pe durul luni, de la 20.30, pe Antena 1 la Top Chef. Aveam aşteptări de restaurant bun, dar ele mi-au fost depăşite cu mult, mai ales luând în calcul preţurile similare cu alte locuri din Bucureşti care sunt la o distanţă uluitoare de “cantină”. Eu am mâncat raţă confiată cu piure de cartofi la cuptor şi salată crocantă. Gustul a fost foarte bogat, raţa impecabil gătită, cartofii pufoşi, salata bine asezonată.

Raţă cu piure

Am gustat din piureul cu trufe, foarte bine echilibrat, cu trufele puse în valoare exact cum trebuie. La fel de buni creveţii, steak-ul tartare (caperele de bună calitate, o absolută raritate în restaurantele din Bucureşti), puiul prăjit şi pastele. Lista de vinuri adecvată, cu un Bordeaux perfect în regulă ca vin al casei. Desertul meu, obişnuitul lapte de pasăre, a venit sub o carapace plutitoare de zahăr caramelizat şi a fost fără cusur. Mai banală şi modestă e moelleux au chocolat (învelişul de cocă e cam aspru, uscat).

 

 

 

 

 

 

Steak Tartare cu cartofi prăjiţi

Când am ajuns acasă mi-am dat seama că am avut nişte chelneri atât de buni încât nici nu i-am băgat de seamă pentru că au fost când se cuvenea să fie lângă masă.

Preţurile sunt în general între 50-100 de lei un fel de mâncare şi 20-40 de lei deserturile. Vinurile au preţuri cinstite.

Ca să nu fie o laudă cap-coadă: intarea în restaurant e nasoală, se fumează peste tot şi nu e vreo aerisire trăsnet ca să salveze situaţia, unele picturi de pe pereţi mi s-au părut inadecvate pentru un restaurant, iar toaletele ar trebui să fie lună.

 

 

 

 

 

Lapte de pasăre

Acum explicaţia titlului. În urmă cu vreo două luni, am călcat pragul lui Morgan La Dud unde bucătar-şef era carismaticul Florin Dumitrescu de la Masterchef, Pro TV. Nu departe de intrarea în restaurant era prăvălit însuşi bucătarul, care a mormăit un salut şi ne-a arătat încotro să o luăm. Pe terasă mânca un domn care după vreo 10 minute, când a terminat din farfurie, ne-a adus meniurile (era chiar chelnerul). După încă o lungă aşteptare ni s-au adus o porţie de melci şi una de creveţi cu mămăligă. Melcii erau chisăliţă de fierţi/gătiţi, nu se mai înţelegea nimic din ei, dar aveau un gust ok. Creveţii pluteau peste mămăligă într-un lac de ulei şi erau prost decorticaţi. Am luat desert, white duchess, crema curgea dintre foile care nu erau aliniate, părea un desert făcut de mine în grabă pentru masa de prânz. Toată capodopera culinară a costat 200 de RON, ceea ce mi s-a părut o obrăznicie de proporţii. Cu siguranţă Florin Dumitrescu e un bucătar mai bun la televizor decât într-o bucătărie adevărată.

Enhanced by Zemanta
Tags: Antena 1, Bordeaux, Bucharest, Business and Economy, Chef, cronica de restaurant, Florin Dumitrescu, la cantine de nicolai, lapte de pasare, mancare, Masterchef, Masterchef Romania, Nicolai Tand, piure cu trufe, Pro TV, rata, restaurant, restaurant frantuzesc, România, Top Chef Romania

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.